Sve o malom mistu...
Šarić Struga
evo odakle nas posjećivate.
Google oglasi
Pogledajtešta ima na telki!
counter

web stats tools
od:15.2.10. 22:00 h
Nema zapisa.
MENU
Najave
....***++DOBRODOŠLI++***......
....***++DOBRODOŠLI++***......
Blog - kolovoz 2010
nedjelja, kolovoz 15, 2010
Veslači Gusara iz Komina osvojili su 13. maraton lađa veslan niz. Neretvu. Kominjani su stazu dugu 22 kilometra preveslali za 2 sata i deset minuta i u napetoj borbi za nekoliko zaveslaja stigli ispred momaka iz Stablina. Treće mjesto su podijelili Marko Markota i Baćina.

 

Punih dvanaest kilometara trajala je viteška i jnačka borba Kominjana i Stabline koju su momci iz Komina dobili u samom finišu.

Više od 700 lađara raspoređenih u 35 ekipa, veslalo je u subotu poslijepodne maraton lađa, koji se već tradicionalno trinaesti put za redom vozi od Metkovića do Ploča u ukupnoj dužini od oko 22 kilometra.

Ovaj jedinstveni spektakl, koji je na obalama Neretve okupio pedesetak tisuća znatiželjnika, organizirala je Udruga lađara Neretve i Dubrovačko-neretvanska županija te neretvanski gradovi, Metković, Opuzen i Ploče uz visoko pokroviteljstvo predsjednika RH, Ive Josipovića.

Startalo se ispod mosta u Metkoviću, a među natjecateljima, koje su se grčevito borili za slavu neretvanskih gusara bila je i jedna ženska ekipa „Metkovke“. 
Osim razdraganih Neretvana, koji su bodrili svoje ekipe, maraton su pratili i visoki državni dužnosnici, uz pokrovitelja predsjednika RH, Ivu Josipovića, u Metkoviću su na start trinaestog maratona lađa stigli su predsjednik Sabora Luka Bebić, brojni saborski zastupnici, te predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Mirne vode Neretve lađarima je zaželio domaćin gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, nakon svega prigodnim besjedama su se obratili župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik Ivo Josipović koji je rekao da lađari ovim natjecanjem šalju poruku ambicioznosti, ustrajnosti i domoljublja.

- Svi ste pobjednici bez obzira na konačan rezultat - poručio je predsjednik Josipović.

Njima u čast priređen je na središnjem gradskom trgu kralja Tomislava svečano postrojavanje i mimohod lađara.

Na 22 kilometra dugoj stazi, lađarima je u mjestima Kula Norinska, Krvavac, Opuzen, Komin, Banja, Šarić-Struga Rogotin, priređen veličanstven doček, kao uvod u veliku zajedničku fešti na pločanskoj rivi.

Inače, u lađarskoj posadi Šarića struga vesla i hrvatski skijaški reprezentativac Natko Zrnčić Dim. ‘Za mene je ovo velika čast’, izjavio je novinarima. 

http://www.24sata.hr/news/zagrepcani-se-potopili-na-pola-puta-maratona-lada/186502/

http://www.maraton-ladja.hr/2010.htm

http://www.dubrovacki.hr/clanak/21778/uzivo-gusari-startali-najzesce?sid=abecd866dd5c2607dae96fc53372fd5b

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/u-metkovicu-poceo-13-maraton-ladza-na-neretvi.html

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gusari-iz-komina-pobjednici-13-regate-neretvanskih-ladzara.html

saricstruga @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 14, 2010
Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. 

            Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što jegondola za Veneciju, to je lađa za neretvane.

Za neupućene, MARATON LAĐA je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22 500 metara,  pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start uMetkoviću. Tada 330 veslača u 33 lađe, gusto zbijenih, i tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Start Maratona lađa je kod mosta u Metkoviću, zatim se vozi nizvodno rijekom Neretvom pored Opuzena do Ploča. Posadu lađe čine: 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja, dozvoljena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da ekipa broji minimalno 12 a maksimalno 18 natjecatelja. Mogu učestvovati svi koji žele (muškarci, žene, djeca).

Lađa mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom sa točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drveta, sa točno određenom debljinom daske.

Kako bi se osigurali isti uvjeti za sve natjecatelje prionulo se izgradnji novih istih lađa što je završeno 2007.godine  i na tom 10.jubilarnom maratonu nastupile su po prvi put 33 identične lađe. Najviše je na maratonu sudjelovalo 40 ekipa, 2005.godine. Optimalan broj lađa za sudjelovanje je 33 koliko ima identičnih lađa u vlasništvu Udruge lađara. Za sudjelovanje na maratonu Udruga lađara osigurava lađu (dok vesla, parić i sjedalice ekipe same osiguravaju) svakoj ekipi. Za vježbanje za maraton, ekipe same trebaju osigurati lađu (sagraditi ili iznajmiti kod drugih ekipa).Pravo sudjelovanja na maratonu ima 20 prvoplasiranih ekipa sa prethodnog maratona, dok ostale uključujući i novoprijavljene ekipe sudjeluju u kvalifikacijskoj utrci (minimaraton) od Opuzena do Metkovića (10 km) za popunu preostalih 12-13 mjesta (organizator zadržava pravo nekoj od prijavljenih ekipa dodijeliti poseban VIP status za sudjelovanje na maratonu bez kvalifikacija). Ukoliko se prijavi manje ili točno 33 ekipe, kvalifikacije se neće održati već svi stječu pravo nastupa.  Datum kvalifikacijske utrke odrediti će organizator, a ista je načelno do 7 dana prije maratona. Po prijedlogu novog pravilnika kvalifikacije bi se trebale održati prve subote u kolovozu a utrka za startne pozicije 4 dana uoči maratona (srijeda) u Opuzenu. Ukoliko ne bude kvalifikacijske utrke, datum brzinske utrke bi se pomjerio na taj termin (prva subota u kolovozu).

Radi boljeg razumjevanja, možete pogledati skicu izgleda lađe sa nazivima glavnih dijelova.                        

Vesla su tradicionalnog oblika, od drveta kao i parić (kormilo) koje je oblika dužeg vesla. Veslači sjede raspoređeni na rubu obje strane lađe, s tim da im noga ne smije prelaziti preko lađe (može biti ispružena po rubu ili u lađi). Zamjene se vrše na za to predviđenom mjestu kod rive u Opuzenu. Bubnjar, se nalazi na provi ili sredini lađe i može zamijeniti bilo kojeg veslača po potrebi tijekom utrke. Tijekom utrke dozvoljena je međusobna zamjena u lađi ali maksimalno 10 vesala mora biti u vodi.

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma, autora Nikole Vučkovića-Nidže i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade. O nagradnom fondu za ostale ekipe odluku donosi organizator.Iako je prvotna ideja bila da na Maratonu lađa mogu sudjelovati samo oni koji su rođeni u dolini Neretve te potomci naših iseljenika iz ovih krajeva, radi popularizacije ovog velikog natjecanja, naknadno je dozvoljen nastup i ekipama iz drugih mjesta i država. Do sada su nastupile dvije posade Hrvata iz inozemstva: potomci naših iseljenika iz Australije (2000. i 2001.g.) te ekipa hrvatske manjine u Italiji iz pokrajine Mollisse (čiji su preci iz Neretve) koja nastupa od 2002.godine.

Reportaža sa Maratona lađa 2001.godine bila je prikazana na EUROSPORTU 2003. godine. 2006.godine. HTV je snimila dokumentarni film "Rivalstvo što nas veže-Maraton lađa na Neretvi" koji je na TV prikazan 2007.godine a u prodaji je bio i DVD sa istoimenim filmom.

        

 

 

WWW.MARATON-LADJA.HR

saricstruga @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 9, 2010
Završili su turniri MALONOGOMETNI TURNIR "ŠARIĆ STRUGA 2010" i DJEČJI MALONOGOMETNI TURNIR "ŠARIĆ STRUGA 2010".

 

U finalu na tuniru za odrasle  su se sastali ekipa Kaktus i ekipa Desne.Prvo mjesto s pobjedom od 4:2 slavili su ekipa Kaktus.Obe ekipe su osvojili novčane nagrade....

 

U mlađem turniru u skupini do 5.razreda  pobjedila je ekipa iz Ploča,dok su drugo mjesto osvojili 

mladi Stružani.Treće ili posljednje  mjesto zauzeli su mladi Kominjani.

Sve tri ekipe su za svoje plasmane dobili pehare i medalje , a za najboljeg igraća odabran je Marin Romić iz pobjedničke ekipe.

 

U skupini do 1.razreda srednje škole treće mjesto je osvojila  ekipa Šarić Struga pobjedivši ekipu Župa sv.Nikole iz Metkovića.U finalu su se sastali Bravari i Nesvrstani.Prvo mjesto osvojili su Nesvrstani pobjedom 1:0 i time osvojili medalje i pehare kao i Bravari i Šarić Struga .Za  najboljeg igraća izabran je Nikola Popovac iz ekipe Nesvrstani.

saricstruga @ 15:02 |Komentiraj | Komentari: 0