Sve o malom mistu...
Šarić Struga
evo odakle nas posjećivate.
Google oglasi
Pogledajtešta ima na telki!
counter

web stats tools
od:15.2.10. 22:00 h
Nema zapisa.
MENU
Najave
....***++DOBRODOŠLI++***......
....***++DOBRODOŠLI++***......
Blog - veljača 2010
četvrtak, veljača 25, 2010
Odlučio sam ugasiti shouthbox i
 anonimni komentar...

 dakle samo blogeri mogu komentirani.
saricstruga @ 16:13 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, veljača 13, 2010
Mnogi ljudi su me pitali šta je to Šarić Struga
 i šta znači Šarić Struga pa evo.
  Šarić Struga je mjesto s oko 300 stanovnika čija
 je prošlost duga koliko sam grad Ploče,
dakle nekih pedesetak godina.
Šarić Struga je dobila naziv po prvom stanoviku mjesta
koji se prezivao Šarić te se zapravo cijelo mjesto nalazi u
 korito rijeke ili strugu pa eto Šarić Struga.
    Šarić Strugu ponekad nazivaju i Malom Venecijom
jer je dobar dio smješten na kanalima, a ima i
 kuća opkoljenih vodom pa se može
reći da se nalaze na otočićima. Ovo mjesto je poznato
 i po svojim vrlo uspješnim boćarima. Znalo se
 često reći, ako se oduzmu žene i djeca -
skoro čitavo selo buća!
    Tu je i nogometni turnir za odrasle i mlade
 koje se održava za Veliku
Gospu, a Stružani se jako ponose tom mjesnom feštom.
 Vjerojatno sujedno
 od rjeđih mjesta koje još ima seosku feštu u našoj općini.
najlipse misto na svitu!!!!

S PETROVCA BRDA
POGLED SE SPUŠTA
NA ZEMLJU PLODNU
UŠĆE I NERETVU

SA GUVNA PISMA SE ORI
O RODNOJ GRUDI
O ŠARIĆ STRUGI
DI SU MOJI JUDI

SUZE SKRIT NE MOGU
ZAPLAKAT ĆU
GLAS ZADRŽAT NE MOGU
ZAPIVAT ĆU

KAD SE SITIN
OCA I MATERE
KAD SE SITIN
DITINJSTVA NAJLIPŠEG

Refren:
OD ŠARIĆ STUGE LIPŠEG MISTA NIMA
U SRCU GA NOSIN I NA KRAJ SVITA
PISMU SAD PIVAN NEK JE SVI ČUJU
NAJVIŠE VOLIN ŠARIĆ STRUGU
saricstruga @ 17:31 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
Poljoprivreda je tradicionalno glavna aktivnost u Dolini Neretve. Prije melioracija provedenih šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovni proizvodi bili su grožđe, kukuruz i masline. Nakon melioracije produktivno poljoprivredno zemljište povećalo se za deset puta i proizvodnja mandarina i voća je postala dominantna.
Mandarine iz Doline Neretve postale su popularne diljem bivše Jugoslavije.
Pročitaj kompletan post
saricstruga @ 13:12 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Sinoć sam pobjedio na blogeru dana i sada je natječaj na blogu tjedna nadam se da će me barem moji neretvani podržat jer bi onda imao dobre šanse.....i za sve one silne ljude koji su me pitali ja se ne prezivam Šarić nego je to naziv jednom malog mjesta Šarić Struga.
saricstruga @ 11:20 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, veljača 12, 2010
evo pobjedio za na natječaju za blog dana hvala svima koji su glasali za mene i molio bih da opet glasate budući da je danas izbor za lbog tjedna..Hvala!!!
saricstruga @ 18:47 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 11, 2010
Dolina Neretve POVIJEST DOLINE NERETVE

Istočnu obalu Jadrana, pa tako i dolinu Neretve nastanjivali su Iliri još prije 2500 godina. Nisu ostavili nikakvih pisanih tragova, ali grčki i rimski autori posvjedočili su njihovu prisutnost, način života i običaje. Na vrhovima brežuljaka oko doline Neretve mogu se pronaći njihove grobnice koje su gradili slaganjem kamenja preko groba u brežuljkaste oblike visine do 10 m.

NARONA

Negdje u 4. stoljeću pr. Kr. U dolinu Neretve dolaze Grci i osnivaju Naronu, ona se razvija u važno trgovačko središte. U 2. stoljeću pr. Kr. Narona ima razvijenu urbanu fizionomiju. O tome svjedoči nalaz grede s prikazom plesačica i novootkriveni ostaci arhitekture ispod razine rimskog foruma.

Karta
NaronaU 1 stoljeću pr. Kr. Naronu kao i ostale grčke kolonije pokoravaju Rimljani i ona postaje COLONIA IULIA NARONA – rimska kolonija Narona. Narona postaje vojno, upravno, sudsko i kulturno središte Naronitanskog okruga. Uz trgovinu cvjeta graditeljstvo, kiparstvo i slikarstvo. U takvom okruženju raslo je i bogatstvo, pa je logično da su se u Naroni mogle graditi luksuzne građevine i podizati skupocjeni kipovi. Nepokorno ilirsko plene Delmati tjerali su Rimljane na stalne vojne pohode, a s vojskom su stizali i trgovci što je dodatno doprinosilo rastu grada. Nije nerealna pretpostavka da je Narona obuhvaćala površinu od 25 hektara. Često se postavlja pitanje kako je propala Narona.

Spominju se kataklizme, provale barbarskih plemena poput Slavena i Avara, ali Prof. Emilio Marin, jedan od glavnih istraživača Narone, smarta da se ona jednostavno ugasila. Zna se da je u prvoj polovini 6. stoljeća na Saboru u Saloni bio prisutan i biskup Narone. To je vrijeme raspada Zapadnog Rimskog Carstva i značenje Narone tada sigurno slabi i vjerojatno dolazi do osipanja stanovništva. Ovako oslabljena Narona bila je laka meta pljačkašima u ratnim zbivanjima koja su usljedila.


                                 Muzej Narona       Muzej Narona

Tragovi antičke narone mogu se i danas vidjeti na iskopinama i u Arheološkom muzeju Narona u mjestu Vid.

DOLAZAK HRVATA

U VII. Stoljeću na ova područja dolaze Hrvati i osnivaju Neretvansku kneževinu. Neretvani su bili vrlo vješti pomorci, a poznati su kao Neretvanski gusari. Najpoznatiji vođa gusara bio je hrvatski knez Domagoj. Brodovi koje su gusari koristili vrlo su slični onima koji se danas mogu pronaći na rijeci Neretvi i njenim pritocima, a zovu se lađe.

U spomen na neretvanske gusare podignut je Spomenik na vrhu brda u Vidu, također se već 10 godina održava tradicionalna utrka “Maraton lađa ”.

TURSKO I MLETAČKO RAZDOBLJE I FRANCUSKA OKUPACIJA

Dolinom Neretve u XIV. Stoljeću vladali su bosanski vladari. U XV. stoljeću Turci su pokorili Bosni i Hercegovinu i tako preuzeli vlast nad neretvanskim krajem, nad kojim su uz konstantne borbe s mletačkom republikom vladali 200 godina.

Krajem XVII. stoljeća Mletačka republika preuzima vlast koji uspjeva zadržati do francuske okupacije krajem XVIII. stoljeća. Francuska okupacija trajala je od 1797. g. – 1813. g.

Kao simbol ovih turbolentnih vremena ostale su utvrde: Turska utvrda Norinska Kula i Mletačka utvrda Fort Opus.

AUSTRO-UGARSKA MONARHIJA

Austro-Ugarska vladavina trajala je od 1813. g. do kraja Prvog svjetskog rata. U to vrijeme gradi se pruga od Mostara do Metkovića 1885. godine i tako Metković postaje važna luka za trgovinu s Bosnom. U Metkoviću je sagrađen jedan od prvih hotela na istočnom Jadranu. I ostala mjesta u dolini doživljavaju procvat gradnjom škola i drugih kulturnih institucija.

Austro-Ugarsku ostavštinu danas možemo vidjeti na mnogim građevinama, to su prije svega Gradska vjećnica u Opuzenu izgrađena u neoklasicističkom stilu i obelisk na rivi u Opuzenu – spomenik regulaciji toka Neretve.

DOLINA NERETVE DANAS

Delta Neretve pokriva područje od oko 12 000 ha u Republici Hrvatskoj. Naintenzivniju transformaciju delta je doživjela posljednjih desetljeća kada je je isušivanjem močvare stvoreno kultivirano zemljište pogodno za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura. Ostaci močvarnih prostranstava u kombinaciji s obrađenim zemljištem daju prostoru delte dominantni zeleni vizualni indetitet koji ga izdvaja od ostatka hrvatske obale pa se može nazvati “zeleni biser” hrvatskog Jadrana.

             Neretva         Neretva           Neretva
Metković, Opuzen i Ploče tri su središta doline koja se sastoji od brojnih sela i zaseoka. Glavna gospodarska grana je poljoprivreda, a sve veći procvat doživljava i turizam. Delta Neretve ima 5 lokaliteta koja su zaštićeni ornitološki rezervati, zabilježeno je čak 310 vrsta ptica od kojih 115 gnjezdarica. Kombinacija kultiviranog zemljišta, močvarnih područja, mora i povjesnog nasljeđa daje dolini Neretve raznolikost u turističkoj ponudi kakvu je vrlo teško pronaći.


Opuzen

Nastanak mjesta

Područje današnjeg teritorijalnog smještaja Opuzena posjeduje bogatu povijest. Ovo područje, zbog neposredne blizine Narone, bilo je naseljeno već u rimsko vrijeme.

Velika povijesna naseljenja ovog područja dogodila su se u srednjem vijeku kada je sagrađena utvrda Brštanik od 1254. – 1264. Izgradnju je financirao bosanski kralj Tvrtko II. Nakon dva stoljeća turske vladavine krajem 17. stoljeća Mlečani su zaratili s Turcima u Dalmaciji uz pomoć domaćeg stanovništva, te uplovili u Neretvu i sagradili utvrdu Forte Opus. Tursku kulu kod Norina osvojili su 19. studenog 1684. godine te je tim potezom osigurano vojno uporište u Neretvi.Od tada pa do danas Opuzen neprekinuto nastavlja svoju povijest kao zemljopisno središte doline Neretve.

Naziv mjesta

Postoji nekoliko hipoteza o nastanku imena Opuzen od kojih je napozatija ona po kojoj je Opuzen dobio naziv po tvrđavi Fort Opus koju su Mlečani sagradili 1684.god na ruševinama ostataka pentagonalne kule pod nazivom Koš. Nestankom utvrde i vojničkog logora koji je bio u blizini nestala je riječ Forte pa je ostao samo Opus kojem je dodan sufiks – en, i s tim je formuliran današnji oblik imena Opuzen.

          Opuzen          Opuzen         Opuzen
Druga vjerodostojnija hipoteza govori kako se u imenu Opuzen ne krije latinski, već hrvatski korjen. Otok Posrednica na kojem leži današnji Opuzen nosilo je ime Opus.

Zbog nepristupačnosti taj dio toka rijeke Neretve, narod ga je nazvao Opuzina ili Opuz, što je ostalo i u današnjoj terminologiji pučkog govora Neretvanske doline. kako je to vidljivo iz Coronelijevih karata Neretve.
saricstruga @ 16:33 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare

Neretva je rijeka dužine 225 kilometara u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Rijeka Neretva je najdulja i najveća rijeka u istočnom jadranskom slivu. Neretva izvire na nadmorskoj visini od 1.095 metara ispod planina Zelengore i Lebršnik u BiH i kroz tu zemlju protječe u dužini od 203 km, da bi posljednjih 22 km tekla kroz Hrvatsku.

Neretva od izvora prema ušću prvotno teče od jugoistoka prema sjeverozapadu, tvoreći tako i sjevernu stranicu Hercegovine. Nedaleko od Konjica i Ramskog kraja skreće prema jugu, i teče u smjeru od sjevera prema jugu.

Njene pritoke u gornjem toku su Repešnica, Rakitnica i Ljuta sa desne, te Lađanica, Župski Krupac, Bukovica i Bijela s lijeve strane.

Tu su još i Krupac, Trešanica, Idbarčica (Baščica), Kraljuščica i Neretvica.

U svom gornjem toku, sve do Čapljine, Neretva je kanjonska rijeka, a zapadno od Konjica ulijeva se u akumulacijsko jezero Jablanica. Od morske obale do Metkovića (20km) Neretva je plovna, od Opuzena se dijeli na dvanaest rukavaca koji čine njezinu deltu, a u Jadransko more utječe u blizini Rogotina i Ploča.

Zanimljivosti 

  • Svake godine, druge subote u kolovozu na Neretvi se vozi poznati turističko-sportski spektakl, Maraton lađa na Neretvi.
saricstruga @ 16:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare